dimecres, 2 d’octubre de 2013

Petits objectes de fusta restaurats (1)


Aquest mes de setembre passat, m’he passejat per alguns mercats de segona mà aprofitant encara el bon temps dels darrers dies d’estiu. Per un cantó vaig trobar un parell de figures tribals, de caràcter decoratiu, molt enfosquides i malmeses pel pas dels anys. En la mateixa línia, el cap de setmana següent, vaig poder adquirir un mirall amb un marc molt brut i gastat, però molt interessant perquè reprodueix algunes antigues escenes tribals d’activitat agrícola. Aquesta coincidència ha estat determinant i ha fet que aquest mes us expliqui el què he fet en ambdós casos per restaurar aquests objectes.

Vaig començar netejant la parella de figures amb dissolvent, amb un fregall de mà i, per altra part, amb un raspall de dents que em va permetre arribar a aquells racons més difícils. Això em va portar a deixar al descobert el color original de la fusta. Tot seguit vaig tapar algunes esquerdes amb massilla  que vaig barrejar amb el tint adequat perquè agafés el mateix color de la fusta..Arribat a  aquest punt vaig fer una capa de vernís acrílic i després vaig aplicar la capa de color corresponent a la roba i altres complements, amb pintura plàstica setinada.

El procés del mirall va ser força similar però més laboriós donat que el marc de fusta estava recobert amb una capa de guix fi pintat. Primer vaig haver d’estovar el guix barrejant aigua i sosa càustica. Després, al cap d’uns dies, vaig blanquejar la fusta amb una barreja d’aigua oxigenada i aigua fort. Recentment he anat afinant la fusta amb paper de vidre i fent capes de vernís fins a deixar-ho ben fi. El resultat ha estat sorprenent, el to original de la fusta és preciós com podeu observar a les fotografies.

 

1 comentari: