dijous, 1 de gener de 2015

Neteja d'antics objectes d'aram

L’aram és coure batut, laminat o forjat en forma de xapa. Antigament peroles, olles i altres estris del parament de la cuina es feien d’aquest material ja que té una gran capacitat per mantenir l’escalfor.  També s’utilitzava per fer brasers, escalfallits, fumigadores i altres eines que eren habituals a les cases de pagès.


 


Després de tants anys la neteja d’aquests objectes se’ns pot fer realment  difícil. Aquest cop us exposo alguns trucs que us poden ser d’utilitat:-Vinagre i sal: aplicarem una solució de sal i vinagre (1 cullerada de sal per una tassa de vinagre) a la peça i anirem fregant-ho amb cura. Si l’objecte és petit una altra opció és posar en un cassó 3 gots d'aigua, 1 cullerada de sal i 1 tassa de vinagre; posem dins el cassó la peça de coure i ho fem bullir durant uns minuts, fins que la brutícia es desprèn. 

 -Llimona i sal: tallar una llimona per la meitat i afegir-hi sal a sobre. Fregar suaument la peça. També es pot fer una pasta amb el suc de llimona, i parts iguals de sal i farina o bicarbonat de sodi.

-Quètxup: solució del tot curiosa i sorprenent però també força efectiva... Aplicar a la peça de coure petites quantitats de quètxup i anar fregant.-Líquid de desincrustar la calç dels banys: és realment un mètode molt efectiu com es pot observar en una de les fotografies. Cal vigilar amb les mans, millor posar-se guants i fer-ho en un lloc ventilat.

 


La neteja de l’interior d’aquests objectes de vegades és del tot complicada perquè amb els anys s’hi han acumulat restes diversos. Sol anar bé raspallar-ho amb  llana metàl·lica. Tot i així aplicar-hi una barreja de sosa càustica i aigua és una bona solució, però vigileu amb la sosa ja que és un producte altament corrosiu que pot provocar cremades a la pell, ulls...

 

En tots els casos, al final serà molt important esbandir amb aigua i sabó. Sobretot caldrà assecar-ho molt i molt bé, fet que afavorirà la no oxidació de les peces en un futur.

 

Finalment, segons quins objectes, per protegir-los de l’oxidació se’ls pot aplicar un vernís amb esprai.

4 comentaris:

 1. Trucs molt útils, gràcies per les vostres aportacions, com sempre molt interessant!

  ResponElimina
 2. i per netejar objectes de llauna?... motlles de pastisseria de llauna, antigues lleteres etc..Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. En aquests casos d’objectes de llauna pots provar vàries opcions:
   1-netejar els objectes amb un drap amb una barreja d’oli i cendra. Després frega-ho bé amb un drap de llana.
   2-aplicar-hi una patata tallada per la meitat, combinat amb un producte de neteja en pols, tipus VIM, anar fregant la patata sobre la pols directament a les zones més afectades.
   3-fregar-ho directament amb mitja tomata ben verda, anar rascant la part tallada de la tomata a les zones més brutes.
   4-pots fer servir aigua amb sosa càustica en situacions que calgui desincrustar a fons qualsevol resta, però alerta és un producte agressiu i que alhora cal manipular amb moltíssima cura.

   Elimina