dijous, 1 de gener del 2015

Neteja d'antics objectes d'aram

L’aram és coure batut, laminat o forjat en forma de xapa. Antigament peroles, olles i altres estris del parament de la cuina es feien d’aquest material ja que té una gran capacitat per mantenir l’escalfor.  També s’utilitzava per fer brasers, escalfallits, fumigadores i altres eines que eren habituals a les cases de pagès.


 


Després de tants anys la neteja d’aquests objectes se’ns pot fer realment  difícil. Aquest cop us exposo alguns trucs que us poden ser d’utilitat:



-Vinagre i sal: aplicarem una solució de sal i vinagre (1 cullerada de sal per una tassa de vinagre) a la peça i anirem fregant-ho amb cura. Si l’objecte és petit una altra opció és posar en un cassó 3 gots d'aigua, 1 cullerada de sal i 1 tassa de vinagre (hi ha qui afegeix també farina). Posem dins el cassó la peça de coure i ho fem bullir durant uns minuts, fins que la brutícia es desprèn. 

 -Llimona i sal: tallar una llimona per la meitat i afegir-hi sal a sobre. Fregar suaument la peça. També es pot fer una pasta amb el suc de llimona, i parts iguals de sal i farina o bicarbonat de sodi.

-Quètxup: solució del tot curiosa i sorprenent però també força efectiva... Aplicar a la peça de coure petites quantitats de quètxup i anar fregant.

-Bicarbonat, llimona i aigua tèbia: aquesta barreja hi ha qui diu que permet aguantar una mica més la brillantor de les peces.

-Líquid de desincrustar la calç dels banys: és realment un mètode molt efectiu com es pot observar en una de les fotografies. Cal vigilar amb les mans, millor posar-se guants i fer-ho en un lloc ventilat.

 


La neteja de l’interior d’aquests objectes de vegades és del tot complicada perquè amb els anys s’hi han acumulat restes diversos. Sol anar bé raspallar-ho amb  llana metàl·lica. Tot i així aplicar-hi una barreja de sosa càustica i aigua és una bona solució, però vigileu amb la sosa ja que és un producte altament corrosiu que pot provocar cremades a la pell, ulls...

 

En tots els casos, al final serà molt important esbandir amb aigua i sabó. Sobretot caldrà assecar-ho molt i molt bé, fet que afavorirà la no oxidació de les peces en un futur.

 

Finalment, segons quins objectes, per protegir-los de l’oxidació se’ls pot aplicar un vernís amb esprai.

12 comentaris:

  1. Trobo molt curiós el tema del ketxup!!

    ResponElimina
  2. Trucs molt útils, gràcies per les vostres aportacions, com sempre molt interessant!

    ResponElimina
  3. i per netejar objectes de llauna?... motlles de pastisseria de llauna, antigues lleteres etc..Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquests casos d’objectes de llauna pots provar vàries opcions:
      1-netejar els objectes amb un drap amb una barreja d’oli i cendra. Després frega-ho bé amb un drap de llana.
      2-aplicar-hi una patata tallada per la meitat, combinat amb un producte de neteja en pols, tipus VIM, anar fregant la patata sobre la pols directament a les zones més afectades.
      3-fregar-ho directament amb mitja tomata ben verda, anar rascant la part tallada de la tomata a les zones més brutes.
      4-pots fer servir aigua amb sosa càustica en situacions que calgui desincrustar a fons qualsevol resta, però alerta és un producte agressiu i que alhora cal manipular amb moltíssima cura.

      Elimina
  4. moltes gracies. Lo que mes me interesa es la manera de conserva-ro brillant per sempre un cop o has ben nategat .

    ResponElimina
  5. perdona amb refaria al aram . moltes gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha qui vernissa l'objecte un cop el té ben net. S'hi pot aplicar un vernís per a metalls en spray tipus Lakeone per ex. Si no vols aplicar aquest tipus de producte és inevitable d'haver d'anar netejant els objectes periòdicament. Salutacions.

      Elimina
  6. Gràcies pels consells, els posaré en pràctica. Saps quin preu aproximat pot tenir un perol de coure?

    ResponElimina
  7. Depèn molt del tamany... Els nous els pots trobar per uns 80-100€. Els antics poden anar de 45-50€ fins a 475 aprox. Salutacions.

    ResponElimina
  8. S'hi pot cuinar amb aquest tipus de material?

    ResponElimina
  9. Antigament s'hi cuinava... però a l'actualitat tot plegat ha canviat bastant... Aquests estris diem que queden molt bé per decorar la casa i donar-li un toc rústic. Però més enllà de la decoració, el material d'aquest tipus d'estris hi ha qui assenyala que es pot descompondre amb el temps i filtrar-se en el menjar... fet que no és massa convenient i que si més no cal consiredar. Salutacions.

    ResponElimina