divendres, 2 d’agost del 2013

Iniciació al pa d'or

Ens cal comprar làmines molt fines de full d’or. La major part es fabrica a Alemanya o Itàlia. Es presenta en llibrets de 20-25 fulls. N’hi ha de diferents pureses (18,22 i 23 quirats) i també l’anomenat or fals que és el que jo he utilitzat en aquest capçal de llit. L’or fals es presenta en fulles de 14 x 14 i, tot i que sembla or, en realitat es compon d’un aliatge de coure, estany i zinc. En ser més gruixut és molt més fàcil d’emprar  i permet ser aplicat amb les mans tot i que cal fer-ho amb molta cura, jo recomano  fregar-se abans les mans amb pols de talc o guix de pintor, això ens evitarà agafar varis fulls a la vegada i malmetre’ls.

Donarem sobre els fons a daurar una capa de vernís especial d’assecatge ràpid que  sol aguantar el mordent durant unes 4 hores aproximadament; temps durant el qual aplicarem el full d’or amb un pinzell molt fi. Jo solo utilitzar pinzells de pèl de marta.



Esperarem unes 24 hores i tot seguit aplicarem una capa de vernís goma laca per fixar bé l’or, endurir-lo i donar-li, fins i tot, un aspecte millor. Un cop tot sec hi podrem fer els dibuixos i les pàtines que ens interessin. Per donar-li l’aspecte definitiu d’envellit hi aplicarem una capa de betum de judea i ho acabarem fregant amb un drap molt fi.



El dibuix que he posat en el capçal d’aquest llit l’he extret d’un llibre antic que provenia dels meus avis. Es tracta d’un recull de quadernets, editats a Barcelona a principi del segle XX, que s’anomenaven “El Consultor de bordados”. Aquesta publicació solia incloure patrons per realitzar brodats típics, molts d’ells d’estil modernista, tot un referent per l’època.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada